ΠΕΠ Ι – Περιοχή προστασίας του Δικτύου «Φύση 2000»: Πρόκειται για μία περιοχή στο βορειοδυτικό άκρο της Δημοτικής Ενότητας, δυτικότερα των οικισμών Χρύσω, Άγιος Δημήτριος και Γάβρινα, η οποία είναι ενταγμένη στο δίκτυο προστασίας της φύσης «Natura 2000» (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ), με τον κωδικό: GR2430002 – «ΌΡΗ ΑΓΡΑΦΑ», ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (SPA). Στην ΠΕΠ Ι επιτρέπονται:
– Κατασκευή έργων που αποσκοπούν στην προστασία της δασικής έκτασης
– Έργα συντήρησης και βελτίωσης των υφιστάμενων μονοπατιών με τις αντίστοιχες υποδομές ενημέρωσης ή ανάπαυσης των επισκεπτών
– Εγκαταστάσεις κοινωνικής υποδομής (εγκαταστάσεις αθλητισμού, εκπαίδευσης, περίθαλψης, πρόνοιας και πολιτιστικών λειτουργιών)
– Έργα τεχνικής υποδομής (οδοποιίας, υδραυλικά)
– Εγκαταστάσεις και δίκτυα κοινής ωφέλειας (ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών, φυσικού αερίου)
– Εγκαταστάσεις και δίκτυα υποδομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που δίνονται στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Α.Π.Ε. (ΦΕΚ 2464Β/3.12.2008) και την ειδικότερη κείμενη νομοθεσία για τις Α.Π.Ε.
– Εκτός σχεδίου κατοικία (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία) για τις ιδιωτικές εκτάσεις που υπάρχουν εντός της ΠΕΠ.
– Επανάχρηση αξιόλογων κτιρίων ή συνόλων και παροχή κινήτρων για μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες κατηγορίας 3 αστέρων τουλάχιστον.
– Οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων ήπιας ανάπτυξης και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων ήπιας ανάπτυξης, στις περιοχές που δεν εντάσσονται στο σύστημα προστατευόμενων περιοχών του Ν. 3937/2011.
– Αποκατάσταση και αξιοποίηση παλαιών κελυφών, επανάχρηση αξιόλογων κτιρίων ή συνόλων και παροχή κινήτρων για μετατροπή παραδοσιακών ή διατηρητέων κτιρίων σε ξενοδοχειακές μονάδες.
– Μέχρι τον καθορισμό χρήσεων και δραστηριοτήτων στις περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα προστατευόμενων περιοχών του Ν. 3937/2011, η ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων περιορίζεται στη δημιουργία, σύμφωνα με την κείμενη τουριστική νομοθεσία, τουριστικών καταλυμάτων ως εξής:
o στις εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχές σύμφωνα με τους όρους και τους περιορισμούς του Ν. 3937/2011 (ΦΕΚ 60Α/31.3.2011).
Περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα προστατευόμενων περιοχών του Ν. 3937/2011 μπορούν να συμπεριλαμβάνονται σε προγράμματα ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης μέσω οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.
Οι περιοχές αυτές, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 1 του Ν. 4179/2013, διέπονται από τα υφιστάμενα ειδικά νομικά καθεστώτα προστασίας τους. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τις ως άνω διατάξεις, στην οικεία πράξη έγκρισης ή καθορισμού ή οριοθέτησης και χαρακτηρισμού ή δημιουργίας
πρέπει να αξιολογούνται ειδικώς οι συνέπειες από τη δημιουργία και λειτουργία των τουριστικών αναπτύξεων στις εν λόγω περιοχές και οι επιπτώσεις στο τοπίο από τις προτεινόμενες παρεμβάσεις και να τεκμηριώνεται η συμβατότητα του υπό ίδρυση υποδοχέα με τα ειδικά χαρακτηριστικά και τους στόχους διατήρησης,
προστασίας και ανάδειξης των εν λόγω περιοχών.
Στην περίπτωση έργων και δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα σε προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Φύση (Natura) 2000, η περιβαλλοντική αδειοδότηση διενεργείται με βάση τις σχετικές προβλέψεις των ειδικότερων προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων προστασίας.
Σε περίπτωση ελλείψεως σχετικών προβλέψεων υποβάλλεται ως τμήμα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 10 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209Α/21.9.2011). Σε κάθε περίπτωση ο συντελεστής δόμησης εντός των τμημάτων του οργανωμένου υποδοχέα ή του σύνθετου τουριστικού καταλύματος που εμπίπτουν σε προστατευόμενες περιοχές δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,05.
Ο περιορισμός αυτός δεν ισχύει για τους εγκεκριμένους, κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του τροποποιημένου Ειδικού Πλαισίου, οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων που μπορούν να τροποποιούνται χωρίς υπέρβαση των προβλεπόμενων από την εγκριτική τους πράξη, όρων και μεγεθών δόμησης.
Χρήσεις και μικρού μεγέθους εγκαταστάσεις τουρισμού και αναψυχής, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις για τις περιοχές του Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό (ΦΕΚ 3155Β/12.12.2013)